Как се махат широколистни плевели от райграс трева

Тревна площ окосена
Днес реших да понапиша малко съвети за това как да махнем плевелите в райграса в градината. Това научих от един френски ландшафтен архитект, който беше у нас на гости. 

Та той ми каза следното:
Сред най- намиращите се растения плевели в домашните тревни площи са плевелите с широколистни листа. Те развалят  цялостта на симпатичния и гъст тревен чим и задушават развитието му. Другият вид плевелни растения били някои видове житни треволяци.  

Вредата от плевелите с широколистни листа по тревата в двора: Плевелите в повечето случаи са по-агресивни от житните треволяци, към които се причисляват всички декоративни райграси. Те имат в повечето случаи по-мощни корени и абсорбират по-голямо количество вода и хранителни вещества. С тези си качества бързо нарастват и задушават декоративната трева.   

Видове опасни плевели за тревата (само широколистните сме засегнали в темата):

Фенерено цвете или както още се познава Глухарчето: Повечето от плевелните растения  се активизират  още на пролет,  като глухарчето (жълтурчето) . Този пагубен за тревата вид се развива  много интензивно  след фаза на цъфтеж. Неговите семена са много лекички и бързо се раздухват от вятъра.   

Детелината:  Сред най-опасните плевели в тревната площ етрилистната или четирилистна детелина. Тя стартира агресивно развитие на пролет, също като Фенереното цвете, но с тази разлика, че има няколко периода на активен растеж. Това значи  ако не се вземат мерки с/у този плевел ще задуши тревата. Детелината е от агресивните растения, който се сгъстяват  изключително бързо и могат да задушат напълно тревата  

Метод да победим плевелите в градината и тревата: Повечето широколистни плевели могат да се премахнат с ръка. Този способ е най-трудоемък, но природосъобразен и не замърсява почвата. При по-голяма градина се използват селективни хербициди или по-точно хербициди срещу широколистни плевели. Представляват химикали, които унищожават избирателно само  широколистната плевелна растителност. 

Препарат за широколистни плевели: Сред най-добрите  е Матон 600 ЕК.   

Как да го ползвам: Винаги първо прочетете листовката, че си е опасно. Разтваря се 110 мл в 10литра вода (една пръскачка).   

Логика на препарата: Матона има контактно действие. Има се в предвид, че работи при докосване с листата на широколистните растения. През тях прониква до корените и ги уврежда. Заради това няма нужния ефект ако се пръска предварително. Третирайте с матон само  в/у плевелите, няма нужда върху цялата тревна площ.  

Съвети при третиране с матона: Третиране да се прави само при суха трева. Не използвайте матон  при температура над 25 градуса. След пръскане не напоявайте райграса за 24 часа.  

Интервали между пръсканията: през 2-3 пъти през 7 дни.  

Ефект от пръскане:  Третираните плевели пожълтяват и загиват.

Много благодаря на ландшафтен архитект Пиер Мисюл за информацията и затова, че помага на моето вдъхновение - сайтът за тревни смески градина ком

Няма коментари:

Публикуване на коментар